17 Aralık 2018 Pazartesi

Programlama öğretiminde teknik/araç/platformları kullanımı sizce önemli midir?

Programlama öğretiminde teknik/araç/platformları kullanımı sizce önemli midir? Bu soruyu şimdiye kadar gördüğünüz araç ve platformları göz önünde tutarak cevaplayınız. Bu araçlardan/platformlardan istediğiniz ikisini öğretmenin ders planlarında kullanacağı şekilde aşağıdaki değişkenleri göz önünde bulundurarak örnekler ile karşılaştırınız.


Günümüzde programlama becerisi 21. yy. becerileri içerisinde sahip olunması istenen önemli yetkinliklerden birisidir. Özellikle toplumlar tarafından tanınmış kişilerin bu kavramı dile getirmesiyle birlikte pek çok platformda tartışıldığı, eğitim sistemlerine girmesi için projelerin başlatıldığı, özel sektörün de bu girişimleri büyük bir istekle desteklediği görülmektedir. Bunların bir sonucu olarak programlamayı küçük yaştaki öğrencilere öğretmek için birtakım programlama dilleri, ortamları, uygulama yazılımları ve platformlar ortaya çıkmıştır. Birçoğuücretsiz olan bu araçlarla hiçbir kod kullanmadan, sürükle bırak veya yap-boz oynar gibi, programlar oluşturmak olanaklı hale gelmiştir. Bu tür ortamlara Blok Programlama Ortamları adı verilmektedir. Alice, Blockly, App Inventor, Code Org ve Code Studio, Scratch, KoduLab ve Snap bu ortamlara örnek olarak verilebilir.Alan yazın incelendiğinde, bu tür ortamların eğitim öğretim süreçlerinde oldukça yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Buna dayanarak programlama öğretiminde teknik/araç/platformları kullanımının önemli olduğunu düşünüyorum.

Seçtiğim Programlama Ortamları/Platformları Notepad ve Microsoft Visual Studio

• Kazanımlar/öğretim amaçlar ile seçilen araç uyumluluğu,


Not Defterinde kodlama yaparken biraz ezber yapmamız gerekiyor ve bu işimizi biraz zorlaştırıyor. Hedef kitleye kodları ezberletmek isteniyorsa bu uygulamanın kullanılması uygun olur. Ancak hedef kitlenin kodlamanın mantığını kavraması isteniyorsa Microsoft Visual Studio’un her programlama diline uygun yapısı, yardımcı nesneler ve belirli kodları örneğin i yazdıktan sonra int tamamlaması hedef kitlenin amacına ulaşmasına epey bir kolaylık sunuyor.


• Hedef kitlenin özellikleri (yaş, cinsiyet, ilgisini çekmesi mevcut, öğrencilerin ön bilgileri vb), 


Not defteri uygulamasının hedef kitlesi Programlama ve kodlama eğitimine yeni başlamış kullanıcılar için ayrıca yeni başlayan kullanıcıların temellerinin sağlam olması için not defteri kullanarak kod yazması gerekmektedir.

Microsoft Visual Studio’nun hedef kitlesi ise programlama ve kodlama eğitimine yeni başlamış kullanıcılar, daha önceden programlama bilgisine sahip kullanıcıların ve daha gelişmiş daha özellikli uygulamaları kolay ve yardım alarak yapmak isteyen kullanıcılar için uygun olduğunu düşüyorum.

• Sınıfta bulunan imkânlar(donanım araçlar vs), kullanılması için gerekli olan bütçe ve zaman,

Kullanılan platformların ikisi için de aynı ve yeterli sayıda donanım (bilgisayar, klavye, mouse, projeksiyon vs.) gereklidir. Zaman açısından bakarsak not defteri ezbere dayalı olduğundan ve görsel bir işlevi olmadığından daha çok zaman gerektirebilir. Daha çok zaman ekstra ortam,öğretmen vb daha fazla gerektirdiğinden bu da daha çok maliyet ve daha fazla bütçe ayırmak gerektiğinin göstergesidir

• Öğretmen ile ilgili durumlar (kullanımı ve öğretimi konusunda uzmanlığı, ders kaynaklarına/materyallerine ulaşım, hazır materyal bulma veya sıfırdan materyal tasarlama, zaman, harcanan emek vb),


Uygulamalara baktığımızda ikisi için de internet ortamında fazlaca örnek bulabiliriz ve bu ulaştığımız çeşitli sitelerin ulaşımı kolay olduğundan benzer örneklerde hiç uğraşmadan zaman harcamadan yardım alabiliriz, hedef kitleye sıfırdan materyal tasarlama öğretmek biraz zaman gerektirir.



• Kullanılabilecek ölçme ve değerlendirme yöntemleri,


Not Defteri ezber temeli aldığından öğretim aşamasında yapılan örneklerle ilgili sorular veya benzer şekilde sorulup cevap aranmalıdır.

Microsoft Visual Studio da görsel öğeler ile kodlar bir arada bulunduğundan hiç yapılmış örneklerin biraz zor seviyede örnekler istenebilir ve ya hiç yapılmamış örnekler istenerek cevaplar aranmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Veri bilimi

Python Nedir ve Neden Python ile Veri Bilimini Öğrenmeliyim?  Python, öğrenmesi en kolay programlama dillerden biridir. Kodlama ile ilgili h...