Bilişim; bilişim teknolojinin ilerlemesi ile özellikle genç insanların en çok yöneldiği ve yeni kariyer olanaklarının oluştuğu bir alandır. Bilişim bölümünün kendi içinde farklı alt dalları bulunur. Bilgisayar kullanımının artmasına bağlı olarak gençlerin bilişim alanına olan ilgisi de artmıştır. Bilişim sektörünün geneline bakacak olursak bilgisayar kullanımı, veri aktarımı veri depolama ve verileri işleme almaktır. Bunların yanında bilişim sektöründe yazılım, donanım ve bilgisayar ağları alanları da bulunmaktadır. Bilişim teknolojisi son yıllarda kendini iletişim alanında geliştirmiştir. Bilişim sektörü literatürüne bakıldığı zaman son 50 yılda kendini geliştirmiş ve insan hayatı için gerçek ötesinde bir öneme sahip olmuştur.
Bilişim alanının gelişmişliği ülkenin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi haline gelmiştir. Büyük şirketler kurumsallaşmak için mutlaka bilişim teknolojilerinden yararlanmaktadırlar. Bilişim teknolojilerinin iş alanı geliştikçe farklı meslek gruplarındaki insanlar bilişim sektörüne yönelmeye başlamıştır. Bilişim alanında girişimci olabilmek için bilişim alanının temelinden bir eğitime başlamış olmak sektörde bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Bilişim alanı hiçbir zaman değerini kaybetmeyecek bir alandır. Bilişim alanında girişimci olmak için KOSGEB, TUBİTAK, ABİGEM, İŞGEM gibi kurum ve kuruluşlar özellikle genç girişimcilere finanssal desteklerini sağlamaktadırlar. Bilişim alanında bilgisayar teknolojileri, sağlık sistemleri ve hizmet sektörü gibi birçok alanda girişimci olmak isteyen kişilere gerekli olan finansal destekler sağlanıyor.
Bilişim Alanının İçerisinde Yer Alan Meslek Grupları Nelerdir?
Bilişim teknolojileri alanı içerisinde yer alan farklı meslek grupları bulunmaktadır. Meslek gruplarını sıralayacak olursak;
- Web tasarımı uzmanlığı ve tasarım programcılığı
- Veri tabanı uzmanlığı
- Bilgisayar teknolojileri teknik servisi
- Yazılım mühendisliği
- Bilgisayar mühendisliği
- Endüstri mühendisliği
- Ağ işletmeni
Bu meslek grupları bilişim teknoloji alanının içerisinde olmazsa olmaz meslek gruplarıdır. Bilişim alanındaki meslek gruplarının ortak özelliklerine bakıldığında, verilen işlemler hakkında organizasyonu geliştirmek, bilişim teknolojisi için planlanan işin ihtiyaç raporlarını düzenlemek, web sitesi kurulumlarını ve tasarımlarını yayınlamak, mesleki gelişim ile ilgili faaliyetleri yürütmek ve geliştirmek, iş ile ilgili analizleri gerçekleştirmek gibi ortak özellikleri bulunur. Bilişim alanındaki meslek grupları birbirleri ile iç içe çalışmak durumundadır.
Meslek grupları birbirlerinden bağımsız bir şekilde çalışamazlar. Yazılım, web tasarımı ve bilgisayar teknolojileri birbirleri ile iç içe olan konulardır. Web tasarımı alanında girişimci olmak isteyen bir kişi mutlaka yazılım ve bilgisayar teknolojilerini bilmek zorundadır. Bilgisayar teknolojileri kendi içerisinde farklı alt yapılara ayrılan bir sektördür. Geleceğin iş dünyası ve kariyer alanı olarak görülmektedir. Bilgisayar teknolojilerinde girişimci olmak isterseniz sıfırdan başlayarak sizler için sunulan finansal desteklerden yararlanabilirsiniz.
Bilişim Alanındaki Girişimciler
Bilişim girişimcileri olarak adlandırılan bu kişiler genel olarak bakıldığında işe sıfırdan başlayan, genç ve cesaretlendirilmesi gereken kişilerdir. Bilişim girişimcileri önceki yıllarda başarı elde edebilmek için yurt dışına çıkmak durumunda kalıyorlardı. İlerleyen teknolojiler ve gelişen ülkemiz girişimcileri finansal olarak destekliyor ve yeni girişimcilere istihdam sağlıyor. Girişim fırsatlarını kullanarak sektörde yer alan girişimciler giderek kurdukları sistemleri genişletiyorlar. Bilişim sektörü iş alanı pazarına bakıldığı zaman kendine %60’lık bir yer edinmiş durumdadır. Bu nedenle bilişim alanına dahil olan girişimcilerin sayısı giderek artıyor.
Bilişim Alanında Girişimci Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Bilişim alanı teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak kendisini sürekli yenileyen bir alandır. Bu nedenle girişimci olacak kişinin eğitime ve yenilenmeye açık olması gerekir. Bilişim alanında girişimci olmak için cesaretli olmak ve gerektiğinde risk alabilmek gerekir. İyi bir girişimci olabilmek ve sektörde zirveye tırmanmak için nitelikli bir insan olmak şarttı. Kişi gerektiğinde bütün işlemleri başarı ile tamamlayabilmelidir. Girişimci olarak başarılı olabilmenin ilk ve en önemli altın kuralı nitelik sahibi olabilmektir. Nitelikli insanlar her konuda bilgi sahibi ve her türlü çalışma şartlarına gerektiği gibi uyum sağlayabilen insanlar olduğu için bilişim sektöründe aranan yüzlerdir.
Şirketler bünyelerinde çalıştırmak ve geliştirmek için nitelikli eleman arayışlarını her zaman sürdürürler. Yardım almaya açık bir kişilikte olmalısınız. Bilişim alanında gelişirken bazen basit tıkanıklıklar söz konusu olabilir. Her zaman bir adım ileriye gidebilmek için mutlaka yardım almaya ve yardım etmeye açık bir kişiliğe sahip olmalısınız. Bilişim sektörünün en güzel özelliklerinden birisi iş birliğine açık bir sektör olmasıdır. Bilişim sektöründeki firmalar sürekli birbiri ile iş birliği içerisindedir. Bu nedenle iş birliğine uyumlu ve iş birliği odaklı olmanız şarttır. Bilişim sektöründe girişimci olarak yer almak istiyorsanız dikkatli ve doğru hamleleri doğru zamanda yapma yeteneğinizin olması gerekir. Sektörde atmış olduğunuz her adım sizi her zaman doğru noktaya götürmelidir. Bilişim sektöründe her zaman zirvede olmak için tüm yenilikleri yakından takip etmek zorundasınız.
Bilişim Alanında Edinebileceğiniz Finansal Destekler
Bilişim alanındaki finansal desteklerin amacı yeni kurulan ya da kurulmuş olan şirketlerin yurt içinde ve uluslar arası platformlarda rekabet güçlerini sağlamlaştırmak ve yeterlilik düzeyine ulaşabilmelerini sağlamaktır. Bilişim alanında sağlanan finansal destekler bilişim alanının türüne göre farklılıklar gösterebilir. Bilgisayar teknolojilerinde girişimci olmak isteyen kişilere 8000 TL ye kadar finansal destek sağlanır. Finansal desteğin kapsamına bakıldığında bilgisayar tasarımı, tasarımın takibi ve üretimi, yazılımlarının bakım ve onarımı, satın alınmasını içerir. Bilişim alanında uluslar arası ticaret sektöründe yer edinebilmek için e- ticaret yönlendirme desteğine başvurabilirsiniz. E- ticaret yönlendirme desteği işletmelerin e- ticaret ortamında yapacağı giderlerin ödenmesi, alt yapılarının desteklenmesi ve şirketin e- ticaret pazarında kendine yer edinebilmesini sağlamak amacı ile verilir. E- ticaret alanında şirketlere en büyük destek KOSGEB tarafından verilmektedir. KOSGEB şirketlere e- ticaret ortamında ticaret yapabilme ve uluslar arası e- dış ticarette kendilerine yer bulma imkanı verir.
Bilişim Alanında Girişimci Olmak İçin Finansal Destek Nasıl Alınır?
Girişimci olmak ve kendi işinizi kurabilmek için gerekli olan finansal destekler kanunlar tarafından sizlere veriliyor. Kanun tasarısı olan bu finansal desteklerden faydalanabilmek için bazı özellikleri taşımanız gerekiyor. Girişimci olmak için gerekli finansal desteği tüm iş alanlarında kullanabilirsiniz. Finansal desteği almak için sınırlı meslek grupları bulunmuyor. Finansal desteği alabilmek için kurmuş olduğunuz iş yeri imalat ile ilgili ise en az üç adet işçi bulundurmanız gerekiyor. Bilişim alanında kendi şirketinizi kurmak için KOSGEB’ ten destek almak için öncelikli şart üye olmanızdır. Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlamanız ve girişimci sertifikasını almanız gerekiyor. Gerekli sertifika alındıktan sonra hayaliniz olan iş yerini kurmalısınız. İşletme kurulduktan sonra işletmeyi kosgeb veri tabanına kayıt ettirmelisiniz. Kayıt işlemi bittikten sonra gerekli belgeleri ve beyannameyi kosgebe sunuyorsunuz. Beyannameniz onaylandıktan sonra yeni girişimci desteği başvurusunu online olarak gerçekleştiriyorsunuz. Başvuru yapıldıktan sonra toplanan gerekli kurul tarafından verilecek olan finansal desteğiniz kabul edilirse finansal destek verilmesi süreci başlamış oluyor. KOSGEB desteğini almak için tüm belgelerinizin hazır, kaşeli ve imzalı olması şarttır. Bilişim alanında kendinizi geliştirmek ve kendi işinizi kurmak için devletin sizlere sunmuş olduğu imkanlardan yararlanabileceğinizi unutmamalısınız. Özellikle genç girişimciler finansal destek almak için mutlaka gerekli yerlere başvurularını yapmalıdırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder