17 Aralık 2018 Pazartesi

Programlama öğretiminde teknik/araç/platformları kullanımı sizce önemli midir?

Programlama öğretiminde teknik/araç/platformları kullanımı sizce önemli midir? Bu soruyu şimdiye kadar gördüğünüz araç ve platformları göz önünde tutarak cevaplayınız. Bu araçlardan/platformlardan istediğiniz ikisini öğretmenin ders planlarında kullanacağı şekilde aşağıdaki değişkenleri göz önünde bulundurarak örnekler ile karşılaştırınız.


Günümüzde programlama becerisi 21. yy. becerileri içerisinde sahip olunması istenen önemli yetkinliklerden birisidir. Özellikle toplumlar tarafından tanınmış kişilerin bu kavramı dile getirmesiyle birlikte pek çok platformda tartışıldığı, eğitim sistemlerine girmesi için projelerin başlatıldığı, özel sektörün de bu girişimleri büyük bir istekle desteklediği görülmektedir. Bunların bir sonucu olarak programlamayı küçük yaştaki öğrencilere öğretmek için birtakım programlama dilleri, ortamları, uygulama yazılımları ve platformlar ortaya çıkmıştır. Birçoğuücretsiz olan bu araçlarla hiçbir kod kullanmadan, sürükle bırak veya yap-boz oynar gibi, programlar oluşturmak olanaklı hale gelmiştir. Bu tür ortamlara Blok Programlama Ortamları adı verilmektedir. Alice, Blockly, App Inventor, Code Org ve Code Studio, Scratch, KoduLab ve Snap bu ortamlara örnek olarak verilebilir.Alan yazın incelendiğinde, bu tür ortamların eğitim öğretim süreçlerinde oldukça yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Buna dayanarak programlama öğretiminde teknik/araç/platformları kullanımının önemli olduğunu düşünüyorum.

Seçtiğim Programlama Ortamları/Platformları Notepad ve Microsoft Visual Studio

• Kazanımlar/öğretim amaçlar ile seçilen araç uyumluluğu,


Not Defterinde kodlama yaparken biraz ezber yapmamız gerekiyor ve bu işimizi biraz zorlaştırıyor. Hedef kitleye kodları ezberletmek isteniyorsa bu uygulamanın kullanılması uygun olur. Ancak hedef kitlenin kodlamanın mantığını kavraması isteniyorsa Microsoft Visual Studio’un her programlama diline uygun yapısı, yardımcı nesneler ve belirli kodları örneğin i yazdıktan sonra int tamamlaması hedef kitlenin amacına ulaşmasına epey bir kolaylık sunuyor.


• Hedef kitlenin özellikleri (yaş, cinsiyet, ilgisini çekmesi mevcut, öğrencilerin ön bilgileri vb), 


Not defteri uygulamasının hedef kitlesi Programlama ve kodlama eğitimine yeni başlamış kullanıcılar için ayrıca yeni başlayan kullanıcıların temellerinin sağlam olması için not defteri kullanarak kod yazması gerekmektedir.

Microsoft Visual Studio’nun hedef kitlesi ise programlama ve kodlama eğitimine yeni başlamış kullanıcılar, daha önceden programlama bilgisine sahip kullanıcıların ve daha gelişmiş daha özellikli uygulamaları kolay ve yardım alarak yapmak isteyen kullanıcılar için uygun olduğunu düşüyorum.

• Sınıfta bulunan imkânlar(donanım araçlar vs), kullanılması için gerekli olan bütçe ve zaman,

Kullanılan platformların ikisi için de aynı ve yeterli sayıda donanım (bilgisayar, klavye, mouse, projeksiyon vs.) gereklidir. Zaman açısından bakarsak not defteri ezbere dayalı olduğundan ve görsel bir işlevi olmadığından daha çok zaman gerektirebilir. Daha çok zaman ekstra ortam,öğretmen vb daha fazla gerektirdiğinden bu da daha çok maliyet ve daha fazla bütçe ayırmak gerektiğinin göstergesidir

• Öğretmen ile ilgili durumlar (kullanımı ve öğretimi konusunda uzmanlığı, ders kaynaklarına/materyallerine ulaşım, hazır materyal bulma veya sıfırdan materyal tasarlama, zaman, harcanan emek vb),


Uygulamalara baktığımızda ikisi için de internet ortamında fazlaca örnek bulabiliriz ve bu ulaştığımız çeşitli sitelerin ulaşımı kolay olduğundan benzer örneklerde hiç uğraşmadan zaman harcamadan yardım alabiliriz, hedef kitleye sıfırdan materyal tasarlama öğretmek biraz zaman gerektirir.



• Kullanılabilecek ölçme ve değerlendirme yöntemleri,


Not Defteri ezber temeli aldığından öğretim aşamasında yapılan örneklerle ilgili sorular veya benzer şekilde sorulup cevap aranmalıdır.

Microsoft Visual Studio da görsel öğeler ile kodlar bir arada bulunduğundan hiç yapılmış örneklerin biraz zor seviyede örnekler istenebilir ve ya hiç yapılmamış örnekler istenerek cevaplar aranmalıdır.

15 Aralık 2018 Cumartesi

Uluslararası düzeyde yapılan programlama öğretimi etkinlikleri hakkında bilgi toplayınız?


1. Kodlamayı Keşfediyorum

Günümüz dünyasında çocuklar, teknolojinin var olduğu, günlük hayatta kullanımının arttığı bir evde büyürken, okul hayatına atılana kadar bir çok online teknolojiyi ve ürünleri kullanmayı öğrenmektedirler. Ancak bu öğrenme süreci pratik kullanma becerileri ile sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle bu teknolojinin arka planındaki kodlama dünyası, bilgi işlemsel kapasite, yöntemler ve düşünme becerilerini öğrenmek önemli bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır.
Bunun yanı sıra kodlama ve bilgi işlemsel düşünme becerileri bugün mümkün kılınan tüm teknolojilerin arkasındaki önemli beceridir. Çocukları, bu becerileri öğrenerek teknolojiyi sadece tüketen değil, onun gelişimi ve üretimine katkı sağlayacakları bilgi ve becerilerle donatmak önemli bir katkı olacaktır. Bu bağlamda, çocukları erken yaşta kodlama ve bilgi işlemsel düşünme ile tanıştırmak ve onları kodlama üretim sürecinin ve gelecekte kendilerinin de teknoloji geliştiren olabilecekleri veya kullandıkları teknolojilerinin mantığını daha iyi anlamalarını sağlamak, bugün önemli bir eğitim ihtiyacı olarak öne çıkmaktadır.


Keşf@ Projesi (www.kesfetprojesi.org) 2014 yılında Google tarafından T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilmiş ve uygulanmıştır. Bu proje kapsamında, ilkokul 5. sınıflara yönelik olarak bilinçli ve güvenli internet kullanımı üzerine eğitim, sınıf içi etkilikler, video ve oyun kartları gibi farklı içerikler, öğretmen, veli ve çocukların kullanımına sunulmuştur. Bu kapsamda birçok okulda, sınıf içi etkinliklerde destekleyici eğitim içeriği olarak kullanılmıştır.
Bu proje deneyiminden hareketle bilinçli ve güvenli internet içeriklerine ek olarak Kodlamayı Keşfediyorum Projesi geliştirilmiştir. Bu projenin oluşturulmasının temel gerekçesi çocuklardan başlamak üzere teknoloji ve internet çağının gerektirdiği düşünme, uygulama ve üretme becerilerinin kazanılmasına yönelik dünyada ve Türkiye’de artan eğitim ve içerik ihtiyacı ve bu alandaki kaynak eksikliğidir.


Bu temel gerekçeden hareketle Google Keşfet Kodlamayı Keşfediyorum Projesi aracılığı ile ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin öğretmenleri aracılığı ile teknoloji ve internet çağı ile uyumlu bilgi işlemsel düşünme ve kodlama becerileri kazanmalarını desteklemesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda oluşturulan özel bir içerik ile öğretmenlerin, aileleri ve çocukların bilgi işlemsel düşünme ve kodlama becerileri ile gelecek nesil internet temelli üretim ve teknoloji kullanımına hazırlanmaları desteklenecektir.
Bu bağlamda  Prof. Dr. Yasemin Gülbahar Güven (Ankara Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu (Başkent Üniversitesi), Doç. Dr. Serhat Bahadır Kert - Yıldız Teknik Üniversitesi) danışmanlığında  özel bir web sitesi, video eğitim içerikleri, öğretmen eğitimleri ve farklı aile - çocuk eğitimleri ve web temelli açık öğrenim ve öğretme rehberleri ile ilintili etkinlik, fuar, kongrelerde özel eğitim ve etkinlikler yapılacaktır. Bu proje aracılığı ile 5.sınıf eğitim müfredatı ile uyumlu olacak şekilde bilgi işlemsel düşünme, temel kodlama becerileri ve yöntemleri üzerine içerikler sunacak bir eğitim içeriği ve öğretme metotları rehberi hazırlamıştır. Eğitim içeriklerine www.kesfetprojesi.org aracılığı ile açık kaynak olarak ulaşılabilecektir. 

PROJE HEDEFLERİ

Bu programda önerilen etkinlik uygulamalarını tamamlayan öğrenciler,
Problem çözmede temel kavramları ve yaklaşımları tanıyacaklar
Günlük hayatta karşılaştığı problemlere çözüm önerileri getirecekler
Problemleri analiz edecek, uygun adımları belirleyecek ve çözecekler
Problem çözümünde operatörleri, ifade ve eşitlikleri yerinde kullanmayı öğrenecek,  işlem önceliğinin önemini fark edecekler
Algoritma kavramını tanıyacak, problemlerin çözümü için algoritmalar oluşturacak, algoritmalardaki hataları fark edecek ve düzenleyecekler
Akış şeması bileşenlerini ve işlevlerini tanıyacak, bir algoritmanın akış şemasını oluşturabilecekler.
Blok temelli programlama araçlarını tanıyacaklar. Bu araçlardan Scratch programının arayüzü ve özelliklerini uygulamalı olarak öğrenecekler.
Blok temelli programlama ortamı Scratch’te sunulan hedeflere ulaşmak için doğru algoritmayı oluşturmayı, doğrusal mantık, döngü mantık ve karar mantık  yapılarını  uygulamayı öğreneceklerdir.

2. Bilgeiş Nedir?

Bilgeiş Projesi, Türkiye’de işçi ve işverenlerin uyum yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlanması, teknolojiye uyumu geliştirilmiş bir işgücü piyasası oluşturulmasının desteklenmesi, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımın ve etkinliğinin artırılması, işçi ve işveren düzeyinde kapasite geliştirilmesi doğrultusunda uygulanmaktadır. Bu çerçevede, Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep olarak belirlenen 5 pilot ilde üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, sürekli eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri gibi paydaşlarla işbirliği protokolleri imzalanması, pilot illerde yaşayan işçi ve işverenlerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, işletmelerin ihtiyacına yönelik 100 çevrim içi ders oluşturulmasına yönelik faaliyetler yürütülmesi planlanmıştır.

- Projenin temel amacı işçi ve işverenlerin yeni teknolojilere uyum yeteneklerinin artırılmasıdır.
- Bu kapsamda işçi ve işverenler için çevrim içi derslerden ücretsiz faydalanabilecekleri bir çevrimiçi bir platform oluşturmak amaçlanmaktadır. (grafik tasarımı, web sitesi geliştirme, yazılım geliştirme, dijital fotoğrafçılık vs. gibi başlıkları içeren en az 100 ders)
- Çevrimiçi kurslarla KOBİ işveren ve çalışanlarının mesleki yetkinliklerini arttırmak amaçlanmaktadır.
- Projeyi yaygınlaştırmak amacıyla konferanslar, toplantılar, seminerler ve atölye çalışmaları düzenlenecektir.
- Projeyi sürdürülebilir hale getirmek için portalin ve çevrimiçi dersleri paydaşlardan alınacak geri bildirimler doğrultusunda sürekli olarak güncellenecektir.
- KOBİ’lere ulaşma konusunda desteklerini almak amacıyla seçilen paydaşlarla protokoller imzalanacaktır. Bu protokoller yardımıyla, paydaşlar ile sürdürülebilir kurulacaktır.
- İşveren ve işçiler yönetsel ve mesleki kapasitelerini artırmak için bu eğitimlere katılmaya teşvik edileceklerdir.

3. CoderJode

Çocuklara kod yazmayı öğreten CoderDojo atölyeleri artık Türkiye’de. 6-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlere ücretsiz olarak bilgisayar programlama dili öğreten CoderDojo, çocuklara temel seviyede CSS, Scratch, Python ve HTML programlama dillerini öğretiyor.Çocuklara kod yazmayı öğreten CoderDojo atölyeleri artık Türkiye’de. 6-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlere ücretsiz olarak bilgisayar programlama dili öğreten CoderDojo, çocuklara temel seviyede CSS, Scratch, Python ve HTML programlama dillerini öğretiyor.CoderDojo’nun hikayesi ise oldukça ilginç. 2011 yılında İrlanda’da iPod Nano’nun hacklenmesi ile başlıyor. O zamanlar 17 yaşında olan James Whelton, iPod’u hacklediğinde daha küçük öğrenciler de tabir-i caizse “abi bizim de elimizden tut” demeye başlıyorlar ve Whelton “tamam, size de kod yazmayı öğreticem toplanın boş bir sınıfta” diyor. Ve ilk başta bir kulüp olarak temelleri atılan CoderDojo, şu anda dünya çapında bir etkinlik olmuş.  Yazılım konusunda uzman gönüllüler tarafından verilen kurslarla CoderDojo buluşmalarında küçük yaştaki çocuklara yazılım dünyası ile buluşma imkanı sunuluyor.Türkiye’de ise CoderDojo organizasyonunu kurma ve yaygınlaştırma misyonunu Patrick Bosteels ve Neşen Yücel’in kurduğu Stage-Co tarafından üstlenilmiş. Şimdiye kadar İstanbul’un farklı yerlerinde yapılan organizasyonun bir sonraki etkinliği 12-13 Nisan tarihlerinde İzmir’de yapılacak.

4. Code.Org

Amerika için son zamanlarda en çok popülerlik kazanan örneklerden biridir.
Dönemin başbakanı tarafından üzerinde özellikle durulan kodlama, programlama öğretimi Google Microsoft gibi büyük şirketlerin de içinde bulunmasıyla daha aktif ve hızlı yayılmaya başlamıştır. 


MEB 2023 vizyon planı incelemesi.

A. İÇERİK VE UYGULAMA

  1. Tüm okullarda Tasarım - Beceri Atölyeleri kuruluyor. 
  2. Müfredat çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenleniyor. 
  3. Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalıyor, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturuluyor.

B. OKUL GELİŞİM MODELİ

  1. Tüm okullarda Tasarım - Beceri atölyeleri kuruluyor
  2.  Müfredat çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenleniyor.

C. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

  1. Okullarımızda yeterlik temelli değerlendirme uygulamaları başlatılıyor
  2. Sınıftaki çocukların akademik başarılarının izlenmesi ve desteklenmesi için Türkiye genelinde ‘Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’ yapılıyor 
  3. Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılıyor. 
  4. Çocuklarımızın tüm kademelerde izlenmesi ve desteklenmesi için ‘ e-portfolyo ’ sistemine geçiliyor.

D. İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ VE YÖNETİMİ

  1. Öğretmenlik meslek kanunu çıkıyor 
  2. Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalıyor. (3 ARTI 1 YIL OLUYOR) 
  3. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artıyor • Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik veriliyor 
  4. Öğretmenler ve okul müdürleri yüksek lisanslı oluyor 
  5. Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek oluyor. 
  6. Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale geliyor. 
  7. Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkânı geliyor 
  8. Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderiliyor 
  9. Okul yöneticiliğine atanmada liyakat temelli bir değerlendirme geliyor. 
  10. Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor

E. ÖĞRENME SÜREÇLERİNDE DİJİTAL İÇERİK VE BECERİ DESTEKLİ DÖNÜŞÜM

  1. Dijital eğitim-öğretim içeriği geliştirme ekosistemi oluşturuluyor. 
  2. Ulusal dijital içerik arşivi oluşturuluyor 
  3. Dijital yeni nesil ölçe araçları geliştiriliyor 
  4. Dijital öğrenme materyalleri geliştiren lider öğretmenler destekleniyor.

Bu konuların bazılarının bizim için önemli olduğunu düşünüyorum bazılarının ise gereksiz olduğunu düşünüyorum. Örnek olarak ;
  1. Dijital eğitim-öğretim içeriği geliştirme ekosistemi oluşturuluyor. 
  2. Ulusal dijital içerik arşivi oluşturuluyor 
  3. Dijital yeni nesil ölçe araçları geliştiriliyor 
  4. Dijital öğrenme materyalleri geliştiren lider öğretmenler destekleniyor.
maddelerin bizim için önemli olduğunu düşünüyorum. Geri kalan maddelerin ise bizim için önemsiz oldugunu düşünüyorum.

Veri bilimi

Python Nedir ve Neden Python ile Veri Bilimini Öğrenmeliyim?  Python, öğrenmesi en kolay programlama dillerden biridir. Kodlama ile ilgili h...